گرچه دلیل اصلی خرید فرش دستباف، کاربرد آن است؛ اما میتواند سرمایهگذاری ارزشمندی هم باشد. چه فرش را تنها برای استفاده میخرید، چه قصد سرمایه گذاری دارید؛ قدرت انتخاب و اعمال سلیقهتان تحت تاثیر قیمت فرش است. اما حتی اگر دقیقا بدانید چه فرشی میخواهید؛ بعید نیست که در مواجه با بازار و مشاهده اختلاف قیمتها، حتی دربارهی نمونههای مشابه، سردرگم شوید. در بافت فرش از پشم، ابریشم و یا ترکیب پشم و ابریشم استفاده می گردد. با توجه به اینکه نخ ابریشم بسیار گران می باشد در نتیجه قیمت فرش های بافته شده از ابریشم گران است. پس از فرشهای ابریشمی، فرش های دستباف چله ابریشم از نظر قیمت در جایگاه دوم قرار دارند.
این طرحها به مرور زمان و با ادغام شدن طرحهای مختلف به وجود آمده اند . برخی از طرحهای تلفیقی به جهت تلفیق زیبا و صحیح نقوش مختلف از جذابیت بالایی برخوردارند. در زمینه اینگونه فرشها به جای پرز پشمی از پرز ابریشمی استفاده می شود. به فرشهایی که پرز و چله آن از ابریشم باشد، تمام ابریشم می گویند. به فرشی که تار و پود آن از جنس پنبه و پرز آن پشمی باشد می گویند. لازم به ذکر است که در میان ایلات و عشایر به جای نخ پنبه از پشم استفاده می شود.
۱-روش ترکی باف (گره ترکی)این روش بافت بیشتر در مناطق ترکزبان، آذربایجان، زنجان و بخشی از همدان کاربرد بیشتری داشته و در برخی از روایات آن را به ترکان سلجوقی نسبت دادهاند. گره ترکی به دلیل اینکه با قلاب بافته میشود و دارای گرههای متقارن است دارای کیفیت بهتر، دوام و استواری بیشتری است. در این روش از شانههای کوچک استفاده میشود و چلهها تحت کشش شدیدی هستند. البته در سالهای اخیر بافندگان عشایری به بافتن فرش برای فروش و به سلیقه مصرفکنندگان روی آوردهاند.
یکی دیگر از شهرهای مشهور ایران که در تولید قالی دستباف زبان زد خاص و عام هستند و طرفداران بی شماری دارد شهر زیبای تبریز می باشد. بافندگاه هنرمند این شهر قالی هایی در طرح ها و رنگ هایی خاص می بافند. ظرافتی که در این نوع فرش وجود دارد در کمترین فرش دستبافتی دیده می شود و از گذشته دور تاکنون شهر تبریر مهد تولید و توزیع انواع فرش دستبافت در طرحها و مدلهای متنوع بوده است. دکوراسیون منزل ایرانی با توجه به طرحهای مناسب با فرهنگ مردم مستلزم انتخاب فرش دستباف ایرانی میباشد.
سبد خرید
همه موارد ذکر شده در صورتی که برای الیاف از رنگ طبیعی استفاده شود، موجب بالا رفتن قیمت فرش می گردد. طرح های بته جقه ای علاوه بر ایران در طرح های فرش های بافته شده در هندوستان نیز دیده می شود. این طرح ها گاهی آنقدر بزرگ اند که چند تا از آنها کل فرش را پر میکنند.
ترنجها از تقوش اسلیمی و ختایی تشکیل شدهاند که اکثراً به شکل دایره و بیضی اند ولی در شکلهای لوزی و… نیز دیده میشوند. گاهی ترنج در فرش را مانند خورشید در آسمان میدانند و گاهی نیز از آن به عنوان حوض در میان گلستان یاد میکنند. ترنجها دو دسته کلی دارند ۱_ترنجهای پیوسته ترنجهایی که علاوه برقرارگیری در کنار یکدیگر مجله خبری فرش به یکدیگر وصل هستند. ۲_ترنجهای سراسری تک ترنجی است که اصولاً بخش اعظمی از طرح قالی را تشکیل میدهد. لچکها نیز بر دو نوع کلی اند لچک پیوسته اینگونه لچکها طوری ادامه پیدا کردهاند که در حاشیه قاب فرش ادامه پیدا میکنند و به یکدیگر متصل میشوند. لچک ناپیوسته اینگونه لچکها با یکدیگر هیچ گونه اتصالی ندارند.
تکه دوزی ( دستبافت )
رنگ قالیهای قشقایی کاملاً به سلیقه و خواست بافنده ارتباط دارد. بدیهی است طرحهای اصیل که بازتاب دهندهی این نگاه هستند، ارزش بیشتری دارند. همچنین است درباره طرحهایی که با نگاه به اصول طراحی ایرانی، نوآوریهای موفقیتآمیزی داشتهاند. شرکت سهامی فرش ایران نیز با توجه به اصول و مبانی طراحی ایرانی، و الگو قرار دادن فرشهای اصیل، نوآوریهایی، اغلب در روش استفاده از رنگ و نقش نموده است تا با حفظ اصالت فرشهای این نشان صاحب نام، نگاهی نو به آنها داشته باشد. راهکاری که در گذشته برای از بین بردن بید و تخم های این حشره در فرش دستباف در نظر گرفته شده بود، استفاده از تنباکو و توتون در زیر فرش بوده است. اما این روش به مرور زمان باعث تغییر رنگ قسمت های روشن فرش می شد و باعث شد که کم کم از استفاده از توتون و تنباکو خودداری کنند.
- نه تنها فرش دستبافت بلکه از هر وسیله ارزشمند دیگری اگر بهدرستی نگهداری نکنید، آسیب میبیند.
- حتماً قبل از جمع کردن و لوله کردن فرش دستباف از مواد ضد بید مانند تنباکو یا نفتالین استفاده کنید وآنها را لای فرش قرار دهید.
- شانه فرش نشان دهنده گره و ریشه در هر 7 سانتی متر است.
- از قدیمی ترین فرش های گره دار فرش پازیریک است که در مغلوستان امروزی قرار دارد.